Dorpsplatformen in West Maas en Waal

foto bij artikel burger moet zich verbonden voelenAlle dorpsplatformen in de gemeente West Maas en Waal zetten zich in voor de leefbaarheid van hun eigen dorpen. Ideeën over ruimtelijke, sociale, culturele en economische onderwerpen worden bespreekbaar gemaakt. "Wij vinden het belangrijk dat álle burgers zich verbonden voelen met het dorp", aldus wethouder Bert van Swam.
Foto Masjel van Ooijen en wethouder Bert van Swam. "Mensen die de dorpsplatforms mede dragen, hebben veel liefde voor hun eigen dorp en willen het beste voor alle inwoners." (Foto Hanneke Hoefnagel)

Van Swam: "In West Maas en Waal hebben we acht verschillende dorpen maar ze behoren allemaal wel tot één gemeente. Alle dorpen hebben een eigen identiteit en zijn uniek. Wij vinden het belangrijk dat álle burgers zich verbonden voelen met het dorp. Om dit te creëren, is een netwerkstructuur erg belangrijk. De zeven dorpsplatformen kijken in hun eigen dorp wat er speelt en hoe - zo nodig - de kwaliteit van de leefbaarheid verbeterd kan worden. Alles gebeurt aan de hand van de vijftien speerpunten uit de Visie Leefbaarheid Kernen 2030 en de jaarlijkse maatregelen die hieruit voortkomen."

Momenteel loopt Appeltern voorop terwijl Beneden-Leeuwen nog geen platform kent. De gemeente stelt per dorp jaarlijks een subsidie beschikbaar van 1300 euro als bijdrage in de basiskosten van het platform. Daarbij heeft elk dorp één verplichting. Gemeentelijk regisseur Leefbaarheid Masjel van Ooijen: "Twee keer per jaar zitten de platforms bij elkaar. Bij dit structureel overleg met de gemeente kunnen ze aangeven wat er speelt en wat hun wensen zijn. Eind 2016 zijn de dorpen eraan begonnen. En we zien al zichtbaar resultaat. Er worden meer activiteiten georganiseerd en inwoners worden actueel geïnformeerd over activiteiten via dorpswebsites en dorpsblaadjes. En de mensen zijn zelf ook erg enthousiast."

Door de dorpen worden eigen dorp ontwikkelplannen gemaakt. Van Swam: "In dit plan geven de platforms aan hoe hun dorp zich zou kunnen ontwikkelen de komende jaren. De platforms gaan dit jaar daarmee aan de slag. De gemeente subsidieert dit met 2000 euro. Vanuit de provincie hebben we een subsidie van 2000 euro gekregen en die geven we door aan de dorpen. Die 4000 euro samen is een heel mooi begin om iets goeds op te zetten. Mensen die de platforms mede dragen, vertegenwoordigen het dorp. Ze dragen alle meningen, omdat ze er voor iedereen moeten zijn. Ze hebben veel liefde voor hun eigen dorp en willen daarom alleen maar het beste voor alle inwoners. Als we dan kijken naar wat de zeven platforms al bereikt hebben, mag de gemeente daar echt trots op zijn."

 

Alphen | Altforst | Appeltern | Boven Leeuwen | Dreumel | Maasbommel | Wamel

Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal