Toen op dinsdag 15 augustus 1312 graaf Reinald I van Gelre het kerspel Maasbommel stadsrechten schonk, stond hij er al, de eerste stenen kerk van Maasbommel, gewijd aan de heilige Lambertus, met daar omheen de begraafplaats. Een beschrijving uit 1740 meldt: "De kerk van het dorp is zeer oud en heeft eenen laagen dikken tooren, die voor deezen veel hooger dan tegenwoordig geweest is". Maar de vraag is dan: hoe oud is 'zeer oud'?
Lees er alles over in dit artikel van John Raggers
Het mailadres van de Stichting Historisch Maasbommel is
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt ook contact opnemen met
Wim Daanen tel.0653979645 email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
Dinie Wijgerse tel.0487561595 email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nog meer foto's uit de oude doos in het fotoalbum op deze site
Ooit stonden er in Maasbommel twee versterkte huizen met elk een gracht daaromheen; kleine kasteeltjes die samen met de bijbehorende boerenhoeven en landerijen eigendom waren van de adel: 'het Hof' en 'Huys Crooneborch'. Beide zouden eeuwenlang het aanzien van het dorp bepalen, maar met beide zou het uiteindelijk slecht aflopen, ze werden vernield, verbrand en gesloopt.
Lees er alles over in dit artikel van John Raggers
Als er één plek van groot historisch belang is in Maasbommel, dan is het wel het perceel langs de Raadhuisdijk waar alleen nog een slotgracht herinnert aan een ver feodaal verleden. Droevig is het daarom te moeten vaststellen dat, ondanks ooit fraaie bestuurlijke voornemens m.b.t. het conserveren van deze locatie, die nooit in daden zijn omgezet. Het gevolg is dat dit gebiedje nog steeds een verrommeld aanzien in ons dorp heeft. En dan te bedenken dat de cultuurhistorie van 'Hanzestad' Maasbommel volgens het gemeentebeleid moet bijdragen aan het aantrekken van meer recreanten.
Lees er alles over in het vierdelig werk van John Raggers:
deel 1 deel 2 deel 3 deel 4
Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal