Vrolijk kijkende bezoekers, merkbaar geïnteresseerde mensen, leerzame stands, lekker struinen op de brocante-markt, druk, druk, druk. Met deze opsomming van impressies kan het Hanze Weekend van 16 en 17 juli gekarakteriseerd worden. Daarmee is nog niet alles gezegd. Meerdere bezoekers ontviel spontaan de uitspraak: “Hoe krijgen ze het voor elkaar dit te organiseren? Leuk en leerzaam. En dat in Maasbommel!!”
Riddergevechten, boogschieten, mini nonnenklooster, koggeschip, oude ambachten, middeleeuwse stadsimpressie en niet te vergeten de Waag. Volop activiteiten in de Hanzestad. Zo was het ook in het verleden in de tijd van de Hanzesteden. Die betreffende Noord-Europese steden boden elkaar belastingvoordelen in de handel. Dat bevorderde de handel, bracht welvaart en stimuleerde activiteiten, min of meer een voorloper van de Europese Gemeenschap, toen al.
Ook mooi van de Hanze Dagen in Maasbommel is de historische waarde. De kopie van een Middeleeuwse stad is opvallend goed uit de verf gekomen. Er waren blije en opgewekte mensen, het was een feest. Ouderen herinneren vast wel dat die Middeleeuwse periode van 500 tot 1500 op school werd betiteld als “Duistere Middeleeuwen”. Maatschappelijke stilstand, honger, vreselijke ziektes verpestten de levens van de bevolking, zo werd door de leraren verteld. Huidige deskundigen hebben daar inmiddels een geheel andere visie over. Er was in de Middeleeuwen werkgelegenheid, er was vrolijkheid als van Jan Steen, er was geluk. Hier, in Maasbommel, was dat positieve beeld op 16 en 17 juli voluit aanwezig, een geslaagde kopie van een Middeleeuwse stad.
Zullen we de organisatoren een beoordeling geven over al hun inzet? Goed dan, een 10+. Onder de bezoekers kon men wel af en toe de vraag horen: “Op welk tijdstip treedt eigenlijk die troubadour op? En die riddergevechten, op welk tijdstip gaat dat gebeuren, of ben ik te laat?” Ook had iemand graag een reclamebord gezien bij de “Nonnen”. Op dat bord de tekst: Koop hier voor € 10,00 uw aflaat-certificaat. Een stoute man vroeg bij de Waag of men ook heksen kon wegen. Die bezoeker houdt veel van zijn vrouw, maar toch. Een certificaat van “niet heks” is welkom. Zekerheid is in de liefde ook een groot goed. Ondanks deze finesses, die men had willen meemaken, onbetwist een 10+ voor de organisatoren. En, bij de mogelijk volgende editie Hanze Dagen komt vooraf op internet een makkelijk te vinden programma met aangegeven tijden van de acties, troubadour en zo voort. Dan krijgen de organisatoren een 10++. Bij de volgende editie komen de bezoekers weer van Maastricht tot Eemshaven naar Maasbommel. Want: in Maasbommel gebeurt het!!
Na het evenement op 16 en 17 juli is de conclusie dat er spirit zit in Maasbommel, Hanze-spirit.
Bert Janson
Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal