Einde tijdperk en nieuw begin voor Maasbommelse gemeenschap

Hanze Maas&Waaler 6 september 2016 door Ruben Schiks 

jo en hanzehuysbestuurMAASBOMMEL - Wie De Hanze zegt, die zegt Jo de Leeuw en andersom. De markante dorpsbewoner was drie decennia lang het vertrouwde gezicht van het Maasbommelse dorpshuis. Na dertig jaar trekt hij de deur van zijn domein achter zich dicht.

Blij met ontwikkelingen
Van achter de toog van zijn vertrouwde Hanze zag hij het tijdsbeeld in zijn geboortedorp veranderen. Daarbij was nooit één dag hetzelfde. 'Dat is wat mijn werk zo leuk maakte', vertelt De Leeuw. 'Verschillende generaties wisten hun weg naar het dorpshuis te vinden, en zo leerde ik veel mensen kennen. Soms denk ik weleens met weemoed terug aan wat ooit was, maar tegelijkertijd ben ik blij met de ontwikkelingen die nu gaande zijn.' Hij doelt daarmee op het plan voor een
nieuwe multifunctionele accommodatie in het dorp. 'Ik ben blij dat, nu ik meer kan genieten van mijn gezin en hobby's, een volgende generatie het stokje overneemt.' 

 hanzehuysPlanpresentatie
Die volgende generatie is sinds februari vertegenwoordigd in een nieuw stichtingsbestuur, dat samen met de gemeente een plan heeft ontwikkeld voor wat dé nieuwe ontmoetingsplek van Maasbommel moet worden: een multifunctionele accommodatie, waar cultuur, sport en ontspanning onderdak vinden. 'Dat plan wordt vanavond (woensdag 6 september, 20.00 uur in De Hanze, red.) aan het dorp gepresenteerd', vertelt kersverse voorzitter Mike Seelen. 'Daarnaast wordt de nieuwe naam onthuld en stellen we de toekomstige exploitant voor', vult bestuurslid Iris van Gelder-Brands hem aan.

Link naar het dorpsverleden
De nieuwe accommodatie verrijst op de plek waar nu de sporthal in het dorp gelegen is. 'In de toekomst worden daar alle voorzieningen uit het dorp gecentraliseerd', aldus Seelen. 'Het ontwerp van het gebouw, van de hand van architect Bram van Oosteren, kenmerkt zich door een moderne uitstraling.' Toch is er, met name in het interieur, een duidelijke link naar het dorpsverleden. Dit sluit aan op de wens van wethouder Sander Bos, die Maasbommel op de kaart wil zetten als kleinschalige Hanzestad met een eigen identiteit, waar voldoende ruimte is voor recreatie. 'De komst van een horecagelegenheid, met terras, in de multifunctionele accommodatie, moet de ontmoetingsplek daarom eveneens aantrekkelijk maken voor mensen van buiten Maasbommel', licht Seelen toe.

Alphen | Altforst | Appeltern | Boven Leeuwen | Dreumel | Maasbommel | Wamel

Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal