Offensief met eigen logo, promotiefolder en lespakket.
Artikel Gelderlander 11 december 2017 door PETER DEURLOO
De gemeente West Maas en Waal wil de hernieuwde status van Maasbommel als hanzestad inzetten om meer toeristen richting de streek te krijgen. Dat staat in het plan Profilering Hanzestad Maasbommel 2017/2018 waarvan nu een concept is gepresenteerd.
De gemeente wil Maasbommel en het Land van Maas en Waal regionaal, landelijk en internationaal meer promoten. Ook moet het verleden van Maasbommel meer tastbaar worden gemaakt. Er is nu namelijk vrijwel niets te zien van het stadje dat er ooit was.
In het midden van de 16de eeuw was Maasbommel een zogeheten bijstad van de grote hanzestad Nijmegen. Wanneer het stadje (dat in 1312 stadsrechten kreeg) tot de hanze is toegetreden, is onbekend. De hanze was in de late middeleeuwen een verbond van handelssteden aan de grote Europese rivieren.
De ambitie van de gemeente is om Maasbommel in één jaar om te toveren tot een 'bescheiden, maar aantrekkelijk virtueel openluchtmuseum'. Over vijf jaar moet het dorp wijd en zijd bekendstaan als kleinste hanzestad van Nederland.
Voor hanzestad Maasbommel komt er een eigen logo en promotiefolder en de gemeente en de toerismebureaus verwijzen er voortaan ook steeds naar als hanzestad. Er komt een lespakket voor scholen en Maasbommelnaars kunnen worden opgeleid tot 'hanzekenners'. Er zou ook een 'digitaal boek' over de geschiedenis van Maasbommel moeten komen. Verder zoekt de gemeente aansluiting bij de bestaande hanzeroutes. Concreet zouden er daardoor 5 procent meer toeristen naar Maasbommel en omgeving moeten worden gelokt.
West Maas en Waal heeft dit jaar voor het eerst deelgenomen aan de internationale Hanzedagen. Bij die gelegenheid is Maasbommel toegetreden tot het moderne hanzeverbond. Volgend jaar neemt de gemeente opnieuw deel en doet ze mee aan de hanzemarkt, waarop de Nederlandse hanzesteden zich presenteren. De dagen zijn dan in het Duitse Rostock. De gemeente hoopt te profiteren van de vele 50-plussers die volgens haar De Gouden Ham bezoeken. Die mensen zijn op zoek naar rust en natuur. Ook zijn ze vaak geïnteresseerd in historie en cultuur en hebben ze het nodige te besteden. Ook grootouders met hun kinderen vormen een belangrijke bezoekersgroep.
De bewoners van Maasbommel zouden ambassadeurs van hun hanzestad moeten worden. Als ze kennis over de geschiedenis krijgen aangereikt, kunnen ze die delen met de bezoekers, is de gedachte.
Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal