Op weg naar Hanzestad Maasbommel

De Gelderlander 11-12-2017 door Peter Deurloo
foto maasbommel hanzestad
De hernieuwde status van Maasbommel als hanzestad, wil de gemeente West Maas en Waal inzetten om nog meer toeristen richting de streek te krijgen. 

 

 

 

Dat staat in het plan Profilering Hanzestad Maasbommel 2017/2018 waarvan afgelopen week een concept is gepresenteerd De gemeente wil Maasbommel en het Land van Maas en Waal regionaal, landelijk en internationaal promoten. De plaats moet een prominente plek krijgen in de zogeheten vrijetijdseconomie. Maar ook het verleden in het dorp weer tastbaar maken.

Niets te zien
Er is nu namelijk vrijwel niets meer te zien van het stadje dat er ooit was. In het midden van de zestiende eeuw was Maasbommel een zogeheten bijstad van de grote hanzestad Nijmegen. Wanneer het stadje (dat in 1312 stadsrechten kreeg) tot de hanze is toegetreden, is onbekend.
 

Profilering Maasbommel als Hanzestad

De ambitie van de gemeente is om van Maasbommel in één jaar om te toveren tot een 'bescheiden maar aantrekkelijk virtueel openluchtmuseum'. Over vijf jaar moet het dorp wijd en zijd bekend staan als kleinste hanzestad van Nederland. Lees er hier alles over.

Uit onderzoek van historicus W.A. Kattenberg blijkt dat Maasbommel in de 15e eeuw Hanzestad was. Het was een bijstad van Nijmegen. Tijdens de Internationale Hanzedagen op 17 juni 2017 is Maasbommel weer aangesloten bij het Internationaal Hanzeverbond. Nu Maasbommel is aangesloten, is het belangrijk dat het dorp zich weer profileert als Hanzestad. 

Op 9 januari 2018 om 20:00 vindt er een rondetafel gesprek plaats over het Plan van aanpak ‘Profilering Hanzestad Maasbommel’Op 25 januari 2018 om 20:00 wordt het plan besproken in de Gemeenteraad.

                    Aan de gemeenteraad voor te stellen:
                    1. Het plan van aanpak 'Profilering Maasbommel als Hanzestad' vast te stellen.
                    2. De investering voortkomend uit dit plan van aanpak ad € 123.500 als volgt te dekken:
                                                   a. Uit de algemene reserve voor maximaal € 83.500
                                                   b. Uit de het budget Recreatie en toerisme van 2017 en 2018, tezamen maximaal € 40.000

Alphen | Altforst | Appeltern | Boven Leeuwen | Dreumel | Maasbommel | Wamel

Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal