Dorpsplatform Maasbommel

Financieel misbruik van ouderen, een onderschat probleem

De Lokale Alliantie West Maas en Waal Veilig Ouder Worden vraagt aandacht voor een groeiend en onderschat probleem met grote gevolgen; financieel misbruik van ouderen. Het gaat vaak om alleenstaande ouderen die afhankelijk worden van anderen. Daardoor zijn zij extra kwetsbaar. De ‘hulp’ die mensen aanbieden is niet altijd goed bedoeld. Belangrijk is het om signalen te herkennen en een vermoeden van misbruik te melden.

Opeens duiken er in het leven van ouderen ‘goede’ vrienden op, die wel een handje kunnen helpen. Zelfs familie maakt soms misbruik van de situatie. In een zorgelijke tijd zoals nu met het coronavirus, zijn vooral oudere mensen angstiger en onzeker. Daarvan maken sommige mensen misbruik. Uit de praktijk blijkt dat ouderen uit schaamte niet altijd durven aan te geven dat er iets mis is. Aandacht voor dit probleem is des te belangrijker.

Signalen herkennen
De aangesloten partijen bij de Lokale Alliantie West Maas en Waal trainden zich in het leren herkennen van signalen bij ouderen. Ook geven zij tips aan ouderen om financieel misbruik te voorkomen. Zoals de tip om meer mensen mee te laten kijken met de financiën, zodat misbruik eerder opvalt. En door afspraken met de bank te maken of met de notaris.

Melden van een vermoeden van financieel misbruik
Bij een vermoeden van financieel misbruik, is het noodzakelijk om een melding te doen. Dit kan op verschillende manieren. U kunt Veilig Thuis inschakelen. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 2000. Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis: familieleden, buurtgenoten, vrienden, collega’s en professionals. Ook kunt u contact opnemen met VraagWijzer West Maas en Waal via telefoonnummer 0487 790 790. U kunt ook een mail sturen naar  of naar .

Over de Lokale Alliantie West Maas en Waal
Gemeente West Maas en Waal richtte met de volgende samenwerkingspartners de Lokale Alliantie West Maas en Waal Veilig Ouder Worden op: Sociom, GGD Gelderland-Zuid, Rabobank Oost-Betuwe, Sterker sociaal werk, Schouten Budget Consultancy, Zorgbelang Brabant/Zeeland, Zorggroep Maas en Waal, woonstichting De Kernen, ZZG Zorggroep en VraagWijzer. Meer informatie vindt u op www.westmaasenwaal.nl/lokale-alliantie .

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud