Dorpsplatform Maasbommel

Maasbommel wordt lid van het Hanzeverbond

Maasbommel wordt lid van het Hanzeverbond

Maasbommel wordt lid van het Hanzeverbond. Wat is de Hanze en wat doet Maasbommel daar? Lees het artikel van PETER DEURLOO (Gelderlander).

Wat was de Hanze? 
De Hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en handelssteden, ontstaan in de middeleeuwen. Door samenwerking probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden. Er waren diverse Hanzeverbanden. De Duitse Hanze was de belangrijkste. Deze vormde zich om van koopliedenassociatie tot stedenverbond en bestond op het hoogtepunt uit zo’n 200 steden, van Londen tot Novgorod.

Maasbommel was een Hanzestad?
Maasbommel groeide in de middeleeuwen uit tot een stadje. Het was rond 1550 een van de kleinste Gelderse steden. Zo klein dat het stadje geen wallen en poorten had. Nijmegen was toen de grootste Gelderse stad met een oppervlakte van meer dan 40 hectare. Maasbommel, het eerst vermeld in 1312 toen het stadsrechten kreeg, besloeg maar 5 hectare. Maasbommel werd officieel een ‘bijstad’ van Nijmegen, dat een grote Hanzestad was. 

Wat betekent het moderne Hanzeverbond?
Het Hanzeverbond werd nieuw leven ingeblazen in 1980 in Zwolle en bestaat inmiddels uit 186 steden in 16 landen. Het is daarmee het grootste netwerk in zijn soort in de wereld. Na komend weekeinde bestaat het verbond uit minimaal 187 steden, dan is Maasbommel ook toegetreden. In de middeleeuwen kwamen leden van het Hanzeverbond bijeen in een van de Hanze- steden voor formele vergaderingen en om handel te drijven op een markt. De hedendaagse bijeenkomsten van de Hanzesteden borduren voort op deze traditie. Elk jaar is een lid van het Hanzeverbond gastheer van de vergadering en de Hanzemarkt, oftewel de Internationale Hanzedagen. Dit jaar is dat Kampen vanaf vandaag tot en met 18 juni.

Waarom wil Maasbommel (gemeente West Maas en Waal) bij dit verbond?
Maasbommel ligt aan de Maas en waterrecreatiegebied Gouden Ham. West Maas en Waal wil het toerisme aan de Maaskant stimuleren en denkt dat de promotie van Maasbommel als voormalige Hanzestad daarbij kan helpen. Het Hanzeverbond doet ook aan gezamenlijke toeristische promotie.

Waar kun je terecht voor informatie?
Algemene informatie is te vinden op de website: https://www.visithanzesteden.nl/ .
Informatie over de Hanzedagen: https://stad.kampen.nl/nl/hanzedagen-bedankt.html 
Voor fietsroutes:  https://www.recreatief-fietsen.nl/hanzefietsroute/

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud