Dorpsplatform Maasbommel

Deelnemers Wandel Café ontdekken prachtig natuurgebied

De 4 mei wandeling oogst veel waardering. Als er iemand is aan te wijzen met groene vingers, maximale liefde voor de plantenwereld en groot gevoel voor dieren dan is het de natuur-gids Chris van Rossum, de echtgenoot van Jeannette van Rossum (coördinatrice van Wandel Café Maasbommel). Dat bleek op 4 mei jongstleden bij een wandeltocht georganiseerd door Het Wandel Café van Maasbommel. Chris van Rossum, als natuur-gids, begeleide de groep deelnemers door het groene gebied Moringer Waard .
Chris heeft het talent om informatie over natuur en wat er leeft op een aansprekende manier over te dragen. Hij spreekt geen droog referaat uit, maar laat de meest opvallende details zien. Chris weet een groep te enthousiasmeren, en kent het gebied van Moringer Waard als zijn eigen tuin. In zekere zin is dat gebied ook zijn achtertuin, want hij is er bijna dagelijks bezig uit hobby en om belangstelling voor de natuur bij te brengen bij de medemens. Chris wijst bijvoorbeeld naar bomen die gesneuveld zijn door toedoen van bevers. Die manhaftige bevers tonen telkens maar weer aan dat zij geen tandarts nodig hebben. Zelfs een boomstam doorknagen met een doorsnee van veertig centimeter is voor hen een peulenschil. Bij voorkeur laten de bevers de doorgeknaagde bomen in de water-rand vallen. Daarna kunnen zij op hun gemak het loof van de boom eten.
“Mensen, kijk eens wat een prachtige wilgen daar staan, al die groene uitlopers boven op de knot!!”. Een wandel-deelnemer roept het opgetogen. Chris stemt er mee in dat het inderdaad een groene pracht is. Hij vertelt er echter bij dat dit geen wilgen zijn maar een knot-boom van de soort Es. Deze kennis is verrassend nieuw voor de deelnemers aan de wandeling. Al wandelend over het door Chris en vrienden aangelegde pad komen de wandelaars in een weidegebied. Daar leven in relatieve vrijheid, noem het reservaat, een soort oer-koeien. Het is het ‘brandrood ras’. In het voorjaar zijn er kalfjes bij, altijd ontroerend die jonge dieren te zien. Door dieren liefhebbers is dit prachtige koeien-ras gered van uitsterven. Op schilderijen uit de Gouden Eeuw zijn deze koeien soort ook zien. Bijvoorbeeld Paulus Potter heeft in 1647 op een schilderij deze koeien weergegeven.

Op de grasachtige gebieden en aan de randen van bos groeien giftige planten en vervelende planten als brandnetel. Het opmerkelijke is dat er toch ook weer symbiose is, samenleving. Alles wat groeit heeft verband met elkaar, vormt een geheel. Bijvoorbeeld die voor koeien giftige plant is weer toevlucht voor een vlinder soort die eitjes legt op die plant. De rupsen, die uit de vlindereitjes komen hebben geen last van dat gif. Op hun beurt zijn die rupsen zo volgegeten met dat gif dat vogels die rupsen niet willen eten. De gifplant helpt de rups te overleven.

Natuur-gids Chris van Rossum, rechts, spreekt de wandelgroep toe. Met alle door Chris van Rossum vertelde kennis kan men uiteraard overtuigend scoren bij de kleinkinderen. Men doet de wandeling later nog eens over in bijzijn van die kleinkinderen. Opa wijst op knot-bomen en de kinderen reageren spontaan: knotwilgen!!. Opa corrigeert hen met de opmerking dat het hier gaat om knot Es-bomen. “Wat weet onze Opa toch ontzettend veel”, zullen de kleinkinderen èn Oma vol ontzag uitroepen. Met deze act van Opa ontkiemt bovendien het zaadje van natuurliefde bij die kleinkinderen. Aansluitend op de wandeling eet dit familie groepje vervolgens gezamenlijk een ijsje bij Foepy’s aan de Raadhuisdijk. Gegarandeerd, de relatie met de kleinkinderen is daarna voor altijd uitstekend.

Na de wandeling op 4 mei was het lunchtijd bij het Hanzehuys van Maasbommel. Na zo’n mooie wandeling alsnog de overtreffende trap. Zowel de kippensoep als de uitsmijter zijn een culinair hoogstandje. 

Wandelen is zowel voor jong als oud interessant, gezellig en gezond. Elke woensdagochtend om 10.00 uur start de gratis wandelingen vanaf het Hanzehuys in Maasbommel, Bennemaker 15. Doe ook mee met deze gezonde wandelingen. U kunt spontaan aansluiten op de woensdag. Voor eventuele extra informatie kunt u contact opnemen met Jeannette van Rossum, via telefoonnummer 06 30501603.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud